Motala ström – vattentäkt och avloppsdike på 1950-talet

Motala Ströms Vattenvårdsförbund bildades 1955 som en följd av en längre tids oro för det allt smutsigare vattnet i Motala ström. Landshövdingen i Östergötlands län, Carl Hamilton, inbjöd representanter för kommuner och större industrier till en diskussion om lämpliga åtgärder. I inbjudan beskrev han situationen så här:

”Motala ström med Boren, Roxen och Glan samt Svartån och Stångån jämte biflöden och anslutande sjöar tjänstgör som mottagare av stora mängder avloppsvatten från såväl samhällen som industrier. Ca 90 procent av allt avloppsvatten från de kommunala anläggningarna inom länet ledes till recipientsystemet. De avloppsvattenmängder som tillföras från industrierna kan för närvarande icke exakt angivas men är betydande.”

Samtidigt som Strömmen fick ta emot orenat avloppsvatten utgjorde den då, liksom idag, vattentäkt för alla tätorter längs sträckan. Ett av de mycket påtagliga problemen som detta medförde var den svåra paratyfusepidemin 1953. Resultatet av mötet, som hölls i Linköpings stadshus den 22 juni 1955, blev Motala Ströms Vattenvårdsförbund – MSV. Under de första åren ägnade man sig åt bakteriologiska undersökningar och enklare fysikaliskkemiska kontroller. Samtidigt genomfördes kampanjer inom förbundet för ökade reningsinsatser, vilket innebar en successiv förbättring av förhållandena i vattendragen.